Reseinspiration
Till startsidan

Tradition

Kungsberget betyder så mycket för oss. Varför, skall vi berätta för er nedan.

För fjärde året i rad så har vi tagit med barnen hit och för två år sedan så gjorde vi även detta till en tradition med släkt och vänner. Solen tittade fram för fjärde året i rad.  Vi älskar det! Familj, snö, sol och vänner=världsklass! 

Danijela:                                                                                                                                                                   Resan för mig börjar flera dagar innan vi ska åka. Dels för att man ska minimera risken för att glömma något viktigt men jag tycker också det är kul och blir glad av vad som väntar oss. När man får börja lägga fram allt som vi ska ha med oss. Är det något jag är bra på så är det att packa. Så är det ju med allt, det man tränar på blir man bra på. Jag utgår från en packlista som ni ska få ta del av här.

Såhär ser det ut när jag förbereder våra och barnens skidgrejer hemma. Jag utgår från packlistan och lägger ut allt på golvet (gymnastikmattan).

Jag lägger allt i små högar och utgår från min lista.

Om ni behöver en packlista att utgå ifrån så har ni denna. Lägg till neccesär med solkräm, tandborstar ,tandkräm och vanliga kläder så borde ni få med er det mesta som behövs. Om man inte hyr utrustning på plats så skriv även med: stavar, ryggskydd, skidor, hjälm, skidglasögon och pjäxor.

Ny skid-outfit för i år. Jag älskar färg men svart är så himla praktiskt, speciellt när man är iväg med barn. Detta skidställ är från en butik på Ekerö som heter Plain Vanilla.

Tacofredag med barnen och Pappa, även Nisses bästa vän Erik gästar oss i vårat mysiga kök.

Luncher spenderas oftast vid en av grillplatserna utomhus. Idag stod det korvgrillning på schemat och Morfar Hasse (min Pappa) grillade korv med bröd åt oss.

Att få följa efter barnen i skogen är så mysigt när det är plant. Jag är inte lika förtjust när det blir brant och guppigt.

Så skönt att ta sittliften upp till toppen. Att få några minuter att prata med varandra, lyssna på barnens lyckosånger eller ibland bara vila och vara tyst och titta ner på backarna.

Jag, Nisse och barnen i liften.

Nisse:

För mig är det viktigt att introducera skidåkning för mina barn. Det är en av ett fåtal färdigheter(sjövett segel/motorbåt, kulturnyfikenhet, hitta din idrott att utöva, naturintresse/kunskap & hantverksförmåga) som jag anser kommer begränsa individens upplevelser, resten av livet, om man inte får lära sig som ung. För mig som mår bra av att vara aktiv är skidåkning den ultimata semestern! Man är utomhus, man rör på sig och man har roligt. När dagen är slut äter man middag,  går utmattad och lycklig till sängs.  Så upprepas det dagen efter…….

Jag är praktiskt lagd. Jag vet att om saker skall bli av(med kontinuitet) måste man göra det enkelt för sig. Tidigare brukade vi pendla till Dalarna eller ännu högre upp för att åka skidor med familjen. Restiden(tur/retur), var 7-10 h mer per resa än att åka till KUNGSBERGET från Stockholm. Det fungerade inte att göra resan för en helg el långhelg, tycker jag. Reseprojektet blev så stort att vi inte ens gjorde det till en årlig upplevelse. För 4 år sedan ”upptäckte” vi Kungsberget.                                                   Nu, fyra år senare åker vi till Kungsberget minst 3ggr per vinter.

Kungsberget har ALLT vi önskar!

  • Resan tar ca 2h för oss.
  • Skiduthyrningen är så billig/bra att vi väljer att hyra istället för att lasta bilen full med utrustning.
  • Boendet är mycket fint och rent. Och vi kliver rakt ut i backen.
  • Pist/Liftsystemet blir man chockad av hur stort det är, första gången man besöker.
  • Det finns nedfarter för alla, oavsett hur bra du är.
  • Vi har skapat en tradition där vi får med oss släkt och vänner, så vi skapar härliga minnen tillsammans.

Vi ses i Pisten, Kram Nisse & Danijela

Bästa skidresan

Blå himmel, massa snö och skidåkning- det älskar vi! Att få se barnen åka och tycka det är roligt blir man ju lycklig av. I helgen som var åkte vi hemifrån till Kungsberget och det ska jag få äran att skriva lite mer om här. Vi blev precis lika nöjda som vi hoppats på. Lite trötta blev vi med, jag tror jag somnade tidigt varje kväll:) Jag och Nisse i lördags innan vi hämtade yngsta ifrån skidskolan.

Fantastiskt att vara 2 eller fler när man ska iväg på skidresa för det är endel att fixa med inför, under och efter. Vi har packat, packat bilen, kört, packat upp, bäddat, lagat mat, diskat, hjälp barnen, hjälpt varandra, smörjt in med solkräm, dammsugit, gjort läxor, roddat och fixat. Ja ni vet! Blir så tacksam att min Mamma å Pappa gjorde allt detta med oss (mig och mina syskon) när vi var små nu när man vet hur mycket jobb det ligger bakom. Men vilka minnen man får, både som barn och som vuxen! Tack för allt Älskling!

Vi bodde i Kungslodgen och då är det ju bara att kliva utanför dörren så är man i backen. Det är ju rena drömmen. Det kan jag varmt rekommendera. Att dessutom ha skidförrådet precis innan man kliver ut underlättar mycket när man är en hel familj.

Ella lärde sig åka skidor denna helg. Hon är 3 år nu och har åkt massor denna helg. Förra året åkte hon 20 min totalt på 4 dagar, nu åkte hon någon timme varje dag- hon hade så roligt!

Eftermiddagsåk är mina favoriter. Det känns som om man har backarna för sig själva då. Här åker jag och Nisse alla 3 barnen, Evelina, Melvin och Ella och deras två närmsta vänner Pontus och Junie.

Det finns ju luncher och så finns det luncher. Söndagens lunch serverades i en av dessa mysiga grillplatser. Det blev högrevsburgare till hela ligan. Vi åt alla luncher utomhus medans vi åt middagarna inomhus.

Det var varmt och mysigt inne vid grillplatsen.

Min Pappa var också i Kungsberget med oss. Han som lärt mig åka skidor, enormt tacksam för det.

 Så underbart att Nisses bästa kompis Erik och hans dotter Junie också kom och åkte några dagar. Nisses äldsta dotter Evelina och Junie var först ut i backen och sist in hel helgen. Jag fick följa med på några åk med dem och jag skrattade hela vägen. Jag fick åka i skogen i små banor och följa efter dem när de valde väg.

Jag fick finbesök i backen med, min gamla kedjekompis och lagkamrat Angelica (Lorsell) kom i fredags och åkte med oss i solen. Underbart att få prata gamla minnen. Angelica hade Sveriges bästa teknik och dribblade av alla jämt, tur att jag fick spela med dig på mitt lag! Jag spelade med Angelica i många år i AIK och hon avslutade sin karriär i Brynäs.

Här åker jag och Ella i guppen vid sidan av backen. Hon såg storebror och storasyster åka så och ville såklart göra likadant:)

Jag tänkte att det kan vara kul att börja lära sig med massa lek så Ella fick testa på skidlekis (skidskola för de minsta). Det tyckte hon var kul. Tack bästa Lisen för att du tar hand om alla små barn och lär dem leka och ha roligt på skidor.

Jag tyckte den lilla västen va så gullig på dem små!

För att vi skulle få plats med all packning som vi behövde i helgen så hade vi en Multivan, jag fick vara busschaufför- jag var så nöjd!

Somnar glad och tacksam efter denna underbara helg i Kungsberget- bästa skidresan!

Om ni har några frågor om helgen eller att åka till Kungsberget med familjen så finns jag på Instagram: danijelarundqvist tveka inte att fråga det ni önskar.

Kram från familjen Ekman Rundqvist

Familjen Ekman Rundqvist

En lägenhet var bokad i Kungslodgen torsdag-söndag och vi skulle för första gången testa på att åka skidor med hela familjen i Kungsberget. Såhär gick det:

Vi kom fram sent på torsdagen och packade upp allt i lägenheten. Vi tittade ut över backarna, snökanonerna och pistmaskinerna som var i full gång att jobba. Ella som hade sovit några timmar i bilen upp hade svårt att somna om när det var så mycket spännande som hände i backen utanför fönstret. Så vi satt och beundrade allt som hände i över 1h innan vi gick och la oss. Hon skulle ha på sig sin skidhjälm när hon satt där i fönstret.

På fredagen vaknade vi alla upp till sol och blå himmel, vi åt en fantastisk frukost och gav oss ut i backen. Vi började med de små backarna för den mista 2 åringen. Gosedjuren i backen var mycket spännande och fina tyckte Ella. Efter bara 20 min så ville hon åka pulka, då tog vi av skidorna och åkte pulka. Det svänger snabbt i hockey (och i humöret) som man brukar säga 🙂

De äldre barnen, storasyster och storebror, anlände vid lunch och likaså våra vänner. Vi åt grillad korv med bröd och laddade upp med skidor hela eftermiddagen. Det var ganska varmt i luften och när solen skiner så blir man ju gladare, underbart!

Tack Angelica som tog med sig en pulka hemifrån så vi kunde låna den! Efter ca 2 min pulkaåkning så såg Ella en annan pulka som hon hellre ville ha (en annan färg), då fick jag ta till alla knep jag kunde för att hon inte skulle gå och ta den 🙂 Inte bara mitt barn som inte har någon större lust att ha vantar på sig även då det är lite kallt ?! 🙂

I den sköna sittliften med Pontus (Melvins bästa kompis), Melvin (min bonusson, Nisses äldsta son), Joa, Nikki och Angelica (som jag spelat många år ihop med i samma klubblag och kedja i ishockey). Vi njöt av underbar sol och bra sällskap.

Från vänster Pontus (eller som Ella säger- Ponti), Pappa Kenneth, Melvin, Evelina, Nisse, Ella och jag.

 

Underbart att få gå runt i underställ hela dagarna. Såhär såg jag och Nisse ut mestadels när vi inte hängde i backen. Vi mös. Barnen va lyckliga, vi va trötta och lyckliga. Det tar på krafterna att åka skidor med hela familjen men vi älskar det! Vi älskar att se barnen förbättras varje år, ha kul i backarna och skapa minnen tillsammans. Fantastiskt fina lägenheter i Kungslodgen, kan varmt rekommendera!! Nytt, fint, mysigt, backen utanför fönstret, skidförråd i samma hus. Vi bodde i en 8 bäddars lägenhet. Sängkläder och handdukar fanns på plats vilket sparar otroligt mycket packning samt mindre tvätt när man kommer hem. Tycker det är superlyxigt.

Mitt på dagen så vilade Ella, då passade jag eller Nisse också på att vila och ladda batterierna, så mysigt!

På lördagen började vädret lite sämre men på eftermiddagen kom solen igen. Här är en bild precis utanför vårat hus- Kungslodgen. Hela familjen åkte lite med lillasyster som tränade på att åka skidor. Fantastiskt att små 2 åringar kan börja testa och åka lite. De små pjäxorna och skidorna ser ju för roliga ut och ganska söta.

Upp för rullbandet! Efter några minuter ville Ella åka ankarliften med mig, vi testade och det funkade. Hon åkte mellan mina ben/knän och åkte ner för skidskolebacken. Hade aldrig kunna drömma om att hon skulle vilja det redan i år. Om något år vill jag att hon ska gå i skidskola så hon får lära sig åka av någon som är proffs på det. Jag kan åka skidor men de ser ju så bra ut när skidskolelärarna lär de små barnen att åka.

Melvin, Evelina och deras kompis Pontus åkte mest i Junior Snow Park, den backen låg också precis utanför våran lägenhet så vi kunde se dem åka även om vi var inne. Det var grymt! Det fanns en Big Air Bag i den packen och barnen och Nisse tyckte att det var jättekul att hoppa i det hoppet och landa mjukt. Häftigt att se dem våga göra det. Jag gjorde det inte:)

Jag hoppas man kan visa videoklipp här för detta gjorde vi när vi kom hem efter skidåkning i backen:

Film spring i korridor

Tack Kungsberget för i år! Jag hoppas verkligen att vi ses igen!

MVH Danijela med familj