Reseinspiration
Till startsidan

Tack för oss

Söndag, och vår sista dag för den här vistelsen i Kungsberget. Nattens blåsväder och plusgrader hade tyvärr gått hårt åt underlaget i pisterna, och gjorde det hårt och isigt på många ställen. Men vi fick trots det flera fina åk och fick även idag chansen att njuta av solsken. Solstinget blev en av hela familjens favorit pister.

Nintendobanan och parken var fortfarande i ganska bra skick och inte så isiga så vi gjorde flera åk där.

Innan vi packade in det sista i bilen för att ge oss av hemåt åt vi lite matsäck intill Björnbuseland. Till barnens stora förtjusning kom Björnbusen på skidor, det var mycket spännande att se. De fick också varsin sista kram. Bra avslutning på en härlig långhelg i Kungsberget. Vi ser fram emot att kunna göra flera turer hit, och hoppas nu med alla tummar vi har för mera minusgrader och snö!

Barnens topp 5 i Kungberget;
1. Knappliftskarusellen
2. Björnbusarna
3. Nintendobanan
4. Kopparbacken (Stina)
5. Parken intill skidskolebacken

Föräldrarnas topp 5 i Kungsberget;
1. Barnvänligheten (Nästan alla pister kan åkas med barnen, gott om aktiviteter)
2. Boende nära backen (Så mycket enklare rent praktiskt)
3. Nära hemifrån, ca 1,5h dörr till dörr!
4. 8-stolslift (snabbt uppe på toppen och hela familjen kan åka upp tillsammans)
5. Väldigt lite liftköer

Om ni vill fortsätta att följa oss och våra äventyr så får ni hemskt gärna besöka oss på www.aktivtfamiljeliv.se eller via Instagram på @aktivtfamiljeliv

Här kommer avslutningsvis en liten kort film vi klippte ihop med lite härlig skidåkning i solen.

Björnbuseslalom och tårtfest

Trots lite sämre väder, mulet och plusgrader, har vi haft en kul skiddag tillsammans. Strax innan öppning av liftarna fick vi dock en liten glimt av solen som färgade molen rosa på himlen. Under förmiddagen delade vi upp oss. Nils ville hänga i Björnbuseland, åka på småhoppen och i knappliftskarusellen medan de två större ville svänga med lite mera fart i pisten.

Barnen har åkt flitigt genom parken intill skidskolebacken och det märks att de blir duktigare och duktigare på att ta sig fram över de olika boxarna och hoppen.

Efter lunch var det dags för Björnbuse slalom, och alla tre var taggade på att ställa upp. Barnen fick säga sina namn och vad de gillade, och blev sedan uppropade av speakern innan det var deras tur att ta sig ner för den utstakade banan. Både lite pirrigt och kul! Uppskattat av såväl 3-åringen och 8-åringen. I mål belönades de med varsitt slalomkörkort och en björnbuse kram.

På eftermiddagen öppnade äntligen Nintendo banan. Vi har åkt förbi med liften och barnen har spanat och sett fram emot att få köra under de färgglada lamporna och att få kika närmare på figurerna längs med banan. Pisten slingrar sig fram och det blir många härliga svängar, barnen ville åka igen och igen. Ännu häftigare var det att åka senare på kvällen när det blivit mörkt ute.

Ingen fjällsemester utan afterski!? På Karins var det pjäxdans tillsammans med Björnbusarna, det skakades rumpa och flossades i en härlig blandning.

Vi avslutade kvällen med god mat på fröken Filipssons restaurang. Barnbuffén serverades direkt, så skönt med hungriga barn, att vänta på mat på restaurang är inte direkt deras bästa sport… Vi vuxna fick faktiskt (nästan) äta maten i lugn och ro medan barnen fick låna varsitt Nintendo DS. Till efterrätt beställde barnen in varsitt tårtkit och fick bygga och dekorera sig en egen tårta. Vilken tårtfest! utbrast Nils, och de hade fullt upp en lång stund, och var eniga om att detta fick toppbetyg. Tusen miljarders tyckte Hilding, lyckat med andra ord.

 

Mellan tjock snökanonsdimma och strålande sol

Barnen vaknade tidigt och var ivriga att få komma ut och åka mer skidor. Så efter vi fått frukost i magarna, och alla kläder och utrustning var på, så var vi ute i backen strax efter att liftarna öppnat. Vi började även denna dag på sydsidan av berget, återigen var det solens strålar som lockade. Och vi blev inte besvikna, förmiddagen bjöd på sagolikt vackert ljus och med bergen som i olika lager i bakgrunden. Och eftersom vi var tidigt ute var det fortfarande nypistat i backarna. Härliga åk!

Det är så roligt att se hur barnen utvecklar sin skidåkning och sina färdigheter i pisten. De inspirerar och utmanar varandra att prova nya saker och att till att bli bättre och bättre. Speciellt vår minsting Nils gör stora framsteg för varje dag han spenderar i backen. Så kul att få följa. Igår plogande och svängde han sig försiktigt ned för pisterna medan han idag vågade släppa på mera fart men ändå ha kontroll på skidorna. Och känslan att kunna åka hela familjen, alla på egen hand, är fantastisk! Mödan efter att i flera år ha kämpat på med att lära barnen åka, har äntligen gett resultat. Så ni som fortfarande kämpar, häng i!, det kommer härliga tider framöver.

Efter några timmars åkande var barnen alla tre lite frusna, så vi gick in för att värma oss en snabbis. Och vilken lycka när pappa som en överraskning bjöd på varm choklad.

Under hela natten och dagen har snökanonerna i området körts för fullt, äntligen minusgrader så att pisterna kan fyllas på med snö. Snödimman har legat tät i området, och vi gläds åt varje millimeter som fylls på i pisterna. Till helgen ser det ut att bli fin åkning!

Vi tog en sen lunch och passade på att vila trötta ben. Eftersom backarna har öppet ända till 19 på kvällen finns ändå gott om tid att hinna göra många åk till på dagen. Underställs mys och en film på iPad:en är också en mysig del av skidsemestern.

På eftermiddagen gjorde Stina och Hilding många åk genom parken där de hoppade och åkte på boxarna. Mamman i familjen ser på med hjärtat i halsgropen men imponeras av hur de vågar och hur duktiga de är. Framåt tidig kväll syntes en stor måne med svag ton av rött mot en rosa-lila kvällshimmel. Naturen är fantastisk på att smycka sig själv, och det är inte alla dagar men kan åka skidor både i soluppgång till månljuset på kvällen. Tyvärr hann vi inte fånga den på bild.

Imorgon ser barnen fram emot afterski och pjäxdans med Björnbusarna. Godnatt och tack för idag Kungsberget!

Solsken och en ny bekantskap

Hej,

Kul att just du kikar in och vill följa vår vistelse här på Kungsberget. Det är vi som är familjen Olars och driver Instagram kontot @aktivtfamiljeliv och sajten aktivtfamiljeliv.se. Familjen består av pappa Christian, mamma Elin, Stina 8 år, Hilding 6 år och Nils 3 år. Vi bor i Edsbyn och har som målsättning att ge våra barn en aktiv fritid och gillar att vara ute i naturen tillsammans, och vill inspirera andra till att göra detsamma. Något av det bästa hela familjen vet är att åka skidor! Det här är vårt första besök till Kungsberget, och idag har vi bekantat oss med området.

Barnen hade längtat var taggade på att få komma ut och åka skidor. De ville allra helst börja vid 8-stolsliften, så det gjorde vi. Uppe på toppen möttes vi av solen som var på väg uppåt på himlen, ett ljuvligt möte. Därför valde vi att spendera förmiddagen på sydsidan av berget, få njuta av solsken och med backar i blått och grönt som passar hela familjen. Det här är första gången sedan Nils börjat åka utan sele som vi är bortanför vår hemmabacke, så det passade bra att börja lagom svårt. Breda fina pister med lagom lutning, det klarade han galant.

När orken i de minsta benen började tryta och magarna knorra tog vi en paus för att äta. Vi bor i en lägenheten på Kungslodgen precis intill backarna. Så smidigt att ha boendet nära så att man enkelt bara kan hoppa ur skidorna och sedan kan gå in för att ta en paus och laga lunch i lugn och ro. Vi passade även på att slappa en stund innan vi gav oss ut igen.

Efter lunch tog vi Skidskoleliften upp och spanade in Nintendoland som tyvärr var stängd idag p.g.a. snöbrist. Vi hoppas att den öppnar under helgen så att vi hinner testa den.

Men barnen gillade Skidskolebacken och avstickaren in på Restaurangbacken där det fanns små hopp och boxar att åka på. Nu är vi trötta på den här vinterns milda temperaturer och brist på snö, gissar att det är fler än vi som längtar efter snö och kyla!

På eftermiddagen drog vi oss bort mot Björnbuseland för barnen ville hemskt gärna träffa Björnbusarna som de redan kvällen innan spanat in i broschyren på rummet. Det blev många goa kramar och tre lyckliga barn, alla lika glad över att få träffa honom. Här fanns också Busliften, en knappliftskarusell där barnen lekte en lång stund och skrattade gott tillsammans. Helt klart dagens höjdpunkt tyckte barnen.

Efter det så delade vi upp oss eftersom Stina var sugen på lite större utmaningar. Det gäller ju att alla i familjen kan få känna att de får lite tid att åka på sin egen nivå. Efter många vändor upp med 8-stolsliften och många härliga åk i olika backar, konstaterade Stina att Kopparbacken var hennes favorit! Vilken känsla när man som förälder kan hänga på barnen och samtidigt själv få utmanade åkning.

Nu på kvällen ser vi från fönstren i lägenheten hur backarna är upplysta och täckt av ett stort snömoln från alla snökanoner som är igång nu när det äntligen är någon minusgrad. Nu samlar vi lite god nattsömn och laddar för en ny härlig skiddag imorgon!